Skocz do zawartości
Buendias

MALARSTWO W KLIMACIE…

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.03.2026 o 08:25, muur pisze:

Mężczyźni zawsze znajdą powód by przedstawiać nagie kobiety. Kontrasty, akcenty, dominanty i tym podobne szpeje używane przez artystów w swoich dziełach :D

Dawniej to dobrym powodem była Biblia, sceny z sądu ostatecznego czy mitologia.

Ja akurat bardzo lubię nagość tak damską, jak męską. Nigdy nie widziałam w tym uprzedmiotowienia, choć bardzo szanuję zdanie kobiet, które uważają inaczej. 
Kobiety-malarki też malowały nagie kobiety. Jest teraz bardzo ciekawa wystawa w MSN w Warszawie. „Kwestia kobieca 1550-2025” o malarstwie kobiet od Renesansu po współczesność. M.in. unikatowy obraz „Zuzanna i starcy” Atremisii Gentileschi z 1610 i współczesny „Rouge” Tereski Tyszkiewicz przedstawiający waginę. Polecam!!

IMG_2409.jpeg

IMG_2408.jpeg

• Lubię 9

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Buendias pisze:

Ja akurat bardzo lubię nagość tak damską, jak męską. Nigdy nie widziałam w tym uprzedmiotowienia, choć bardzo szanuję zdanie kobiet, które uważają inaczej. 
Kobiety-malarki też malowały nagie kobiety. Jest teraz bardzo ciekawa wystawa w MSN w Warszawie. „Kwestia kobieca 1550-2025” o malarstwie kobiet od Renesansu po współczesność. M.in unikatowy obraz „Zuzanna i starcy” Atremisii Gentileschi z 1610 i współczesny „Rouge” Tereski Tyszkiewicz przedstawiający waginę. Polecam!!

IMG_2409.jpeg

IMG_2408.jpeg

Do MSN wkrótce się wybiorę :)

Tak, kobiety też w swojej twórczości eksponują piękno nagich kobiet. Mam wrażenie, że kto czyje akty tworzy nie jest definiowane przez płeć. Mężczyźni ochoczo malują czy fotografują kobiety, ale artystki równie chętnie sięgają po modelki.

Kobiety robią to trochę inaczej. Przynajmniej ja tak to widzę.

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Młoda dama na huśtawce z figlarnie unoszącymi się falbanami sukni i spadającym pantofelkiem, bujana przez ukrytego w zaroślach męża i oglądana przez kochanka. 

W prawym dolnym rogu malutki piesek, symbol domowej wierności - próbuje szczekać na znak protestu, ale jest tak chichy i niepozorny, że nikt nie zwraca na niego uwagi (zaznaczyłam go Wam kółkiem na czerwono). Sama huśtawka w malarstwie jest często symbolem aktu seksualnego. 

Obraz zamówiony był przez kochanka damy. W pierwotnej wersji chciał on, żeby huśtawkę wprawiał w ruch biskup, ale Fragonard zdecydował, że umieścić na nim męża. Mąż się uśmiecha i wydaje się być zadowolony z bezpruderyjności, a nawet rozwiązłości (w pozytywnym znaczeniu) swojej żony. 

Tytuł: Les Hasards heureux de l'escarpolette (The Swing/Huśtawka)

Autor: Jean-Honoré Fragonard

Paryż, 1767

Z dedykacją dla par cuckold i swingujących. ;)

IMG_2293.jpeg

IMG_2293.jpeg

IMG_2293.jpeg

• Lubię 9
  • Dziękuję 4

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Fajnie to opisałaś, oglądając różne obrazy w muzeach nie często udaje sie wychwycić takie szczegóły i ułożyć/ rozłożyć na czynniki pierwsze pomysł artysty. Jak widać wiedzą o malarstwie robi różnicę w dostrzeganiu tych niuansow:)

• Lubię 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, Parawaw3847 pisze:

Fajnie to opisałaś, oglądając różne obrazy w muzeach nie często udaje sie wychwycić takie szczegóły i ułożyć/ rozłożyć na czynniki pierwsze pomysł artysty. Jak widać wiedzą o malarstwie robi różnicę w dostrzeganiu tych niuansow:)

Nie jestem żadnym znawcą i autorytetem. Uważam, że moja wiedza w temacie jest znikoma, choć ostatnio bywam w muzeach i galeriach średnio raz w tygodniu. To naprawdę wciąga. :)

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Buendias pisze:

Nie jestem żadnym znawcą i autorytetem. Uważam, że moja wiedza w temacie jest znikoma, choć ostatnio bywam w muzeach i galeriach średnio raz w tygodniu. To naprawdę wciąga. :)

Skromność to dobra cecha:)  w takim takie masz niezle zdolności analityczne:) 

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Parawaw3847 pisze:

Skromność to dobra cecha:)  w takim takie masz niezle zdolności analityczne:) 

Może mam, ale nie wiem czy w kwestii malarstwa. ;) Tu akurat po prostu czytam książki o twórcach i z historii sztuki opisujących i interpretujących dzieła. 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Buendias pisze:

Może mam, ale nie wiem czy w kwestii malarstwa. ;) Tu akurat po prostu czytam książki o twórcach i z historii sztuki opisujących i interpretujących dzieła. 

To mogą być całkiem.ciekawe historie... patrząc na zachowania, często mocno ekscentryczne, różnych artystów, zrozumienie ich sposobu myślenia może być całkiem sporym wyzwaniem intelektualnym:) 

Ps zdolności analitycznych:p a w jakiej innej kwestii?:)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, Parawaw3847 pisze:

Ps zdolności analitycznych:p a w jakiej innej kwestii?:)

A to już nie tak publicznie i nie na takim forum ;)

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

To może coś bardziej współczesnego, Janusz Andrzej Reszka, Akt. Malarz który  ostatnio nas fascynuje

photostudio_1772533869625.jpg

• Lubię 5

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2025

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...