Skocz do zawartości
Zouza

Urządzenia, które mogą (bądź nie) oszczędzić nam czas i nerwy ;) czyli tzw. RTV i AGD, które warte/nie warte są uwagi

Rekomendowane odpowiedzi

Nie bardzo wiedziałam,  gdzie to zamieścić, ale w sumie, gdy coś oszczędza nam czas to może pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i wygląd :D 

Piszcie, proszę, o urządzeniach, które kupiliście/testowaliście, ich wadach i zaletach, czy warto, czy nie warto? 

Plusy i minusy. 

I subiektywna ocena. 

Zapraszam!  :)

• Dziękuję 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra, to ja pierwsza! :D

Robot, odkurzanie z mopowaniem - Dreame L20 Ultra complete.

Teraz można kupić duuuużo taniej, choć nadal nie jest to stówka, czy dwie - więc pierwszy minus to cena. 

Jest duży, jak mała komódka, czy szafka nocna  - trzeba  mieć na to miejsce. I nie próbujcie zamawiać z odbiorem w sklepie - duże, ciężkie pudło. 

Żeby naprawdę dobrze posprzątać trzeba usunąć z drogi wszystko, co mu przeszkadza (np. zabawki, bo choć je omija, to podłoga pod nimi nie będzie umyta) + nie może być uskoków w konstrukcji piętra., bo spadnie i zgłupieje. 

A Teraz plusy

+  idealnie umyta podłoga (chyba, że zdarzyło się coś hardcore);

+ gada co robi (jak się ustawi to po polsku również), więc można swą bezaktywność dostosować (siadamy na kanapie z kawusią i gapimy się jak pięknie jeździ);

+ przez długi czas praktycznie bezobsługowy, dolewamy wodę, wylewamy brudną i to wszystko. 

Nie wiem jak żyłam bez niego :D

Ale są już wyższe modele, mają więcej udogodnień i ręka świerzbi 😛 

Odkurzacz myjący Bissel, modelu nie pamiętam, sorry - taki przy zwierzach polecany 17 coś tam, jeśli się nie mylę.

+ przy dużych domach genialny.  Z podłogi można nie tylko jeść, wręcz ją wylizać ;) 

Przy mniejszym metrażu nie polecam, u mnie stoi bezużyteczny :( 

- nie dojeżdża do listew - trzeba te ok. 2 cm. wytrzeć samodzielnie;

- mycie tego całego ustrojstwa po sprzątaniu;

- pies boi się tego jak diabeł święconej wody. ;) 

I moje odkrycie z ostatniego czasu - nie śmiejcie się! :D Swifer. 10 minut i sprzątnięte! :D A najbardziej docenią posiadacze kwiatów doniczkowych - mycie każdego listka przy ponad 30 kwiatach to merdęga. A tu moment i kurzu nie ma :)

- a minus za to, że rączka powinna być dłuższa i bardziej fexi ;) Ale to naprawdę drobiazg wobec zalet! 

• Lubię 2
  • Kwiatek 2

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

A teraz szukam małego telewizora, naprawdę małego, bo ani nie mam na to miejsca, ani też nie korzystam często. Ale żeby miał małe zużycie energii, dobry obraz, nie padł po 3 latach i nie był drogi, bo nie ma sensu wywalać kasy na coś, co nie jest priorytetowe :D 

I dobrej zmywarki, ekologia rulez, więc małe zużycie prądu i wody, ok. 60 cm. szer., podblatowej. 

Wszelkie rady mile widziane :) 

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

U nas hitem okazał się odkurzacz Dyson Gen5detect z zielonym laserkiem, dzięki któremu przy odkurzaniu widać duże i maleńkie pyłki, kurze, sierść i w ogóle wszystko. Człowiek nie zdawał sobie sprawy jak ma w domu brudno, dopóki nie zobaczył tego z laserkiem 😀 Po prostu hit. Bardzo satysfakcjonujące sprzątanie. Dodatkowo jest cichy i bezprzewodowy. Na początku wszyscy w domu chcieli odkurzać Dysonem, teraz już trochę nam przeszło 🙃 Ale i tak odkurzanie jest o wiele przyjemniejsze, niż zwykłym odkurzaczem.

• Przytulam 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Też o dysonie myślałam, ale mam już 4 odkurzacze. Obsesja? 🤣

• Haha 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Zouza pisze:

Obsesja? 🤣

Na pewno nie przypadek! My mamy w domu cztery żelazka 😀 Jedno nawet oddałam dla syna, który nigdy nic w życiu nie wyprasował 😜

A jedno z żelazek też mogę polecić. W sumie to stacja parowa Philipsa. Przyjemne prasowanie, lekkie, szybkie. Choć w przeciwieństwie do Dysona, nikt mi żelazka z rąk nie wyrywa 🙃

• Haha 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

No to mnie nakręciłas na dysona 🫣 

Żelazka to u mnie przykry obowiązek 🫣

• Lubię 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
17 minut temu, Zouza pisze:

No to mnie nakręciłas na dysona 🫣 

A pewnie! Nie żałuj sobie. Mieć cztery czy pięć odkurzaczy, to przecież niewielka różnica 😀

Tak sobie myślę, co jeszcze mam lub miałam w domu w liczbie mnogiej… O! Zmiotki do kociego żwirku, za każdym razem kupowałam chujową. I był czas, że było w domu kilka chujowych zmiotek. I wyciskarki do cytryn. Chyba jeszcze nie trafiłam na taką, z której byłabym zadowolona i dlatego mam ich kilka 😀

Wracając do grubego sprzętu, to ze stacją parową prasowanie staje się całkiem przyjemne. Wada to przede wszystkim rozmiar. Jest duża i ciężka, i bardzo się nie chce wyciągać tego z szafy do wyprasowania szybcikiem jednej kiecki 🙂

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Zouza pisze:

Robot, odkurzanie z mopowaniem

O tak. Ja łażę w wannie a on robi robotę. Mój stary model xiaomi trochę niedomywa podłóg ale wyciąga cały syf spod łóżek i kanap, 

tam gdzie mi nie chce się schylać 🤪.

59 minut temu, Mel. pisze:

zielonym laserkiem

Ja dokupiłam do zwykłego odkurzacza taki laserek. I też jest ok. 

Jeśli chodzi o prasowanie to, żelazko w sprayu to max na co mnie "stać ".🤫

A z przydatnych AGD, to ostatnio wszystkich namawiam na suszarkę do ubrań.

Ona

• Lubię 1
  • Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Zouza pisze:

A teraz szukam małego telewizora, naprawdę małego, bo ani nie mam na to miejsca, ani też nie korzystam często. Ale żeby miał małe zużycie energii, dobry obraz, nie padł po 3 latach i nie był drogi, bo nie ma sensu wywalać kasy na coś, co nie jest priorytetowe :D 

I dobrej zmywarki, ekologia rulez, więc małe zużycie prądu i wody, ok. 60 cm. szer., podblatowej. 

Wszelkie rady mile widziane :) 

Zamiast TV (z braku miejsca) w sypialni mam mały projektor. Obraz wyświetlam na szafie (jakieś 90 cali).

• Dziękuję 1

Skopiuj link do postu

Odnośnik do odpowiedzi

Cuckoldplace Poland © 2007 - 2025

Jesteśmy szanującym się forum, istniejemy od 2007 roku. Słyniemy z dużych oraz udanych imprez zlotowych. Cenimy sobie spokój oraz kulturę wypowiedzi. Regulamin naszej społeczności, nie jest jedynie martwym zapisem, Użytkownicy stosują się do zapisów regulaminu.

Cookies

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Polityka Wewnętrzna

Nasze Forum jest całkowicie wolne od reklam, jest na bieżąco monitorowane oraz moderowane w sposób profesjonalny przez ekipę zarządzającą. Potrzebujesz więcej informacji? Odwiedź nasz Przewodnik. Jednocześnie przypominamy, że nie przyjmujemy reklamodawców. Dziękujemy za wizytę i do zobaczenia!

• Dodaj nową pozycję...